A+ R A-

Da li će zbog jeftinog politikanstva SDA općina Gradačac ostati bez vode?


Iako su vijećnici SDP-a prošlih godina ukazivali na problem vodosnadbijevanja u Gradačcu, na problem vodosnadbijevanja južnog dijela općine Gradačac, na problem velikih gubitaka vode iz cjevovoda „Komunalca“, potrebu zamjene štetnih azbest-cementnih cijevi, problem nepostojanja kanalizacione mreže oko izvorišta Okanovići te problem nefunkcionisanja prečistača otpadnih voda u Gradačcu, SDA Gradačac nije uradila apsolutno ništa na rješavanju ovih problema. Podsjećamo javnost da je u proteklom četverogodišnjem mandatu SDA imala načelnika i većinu vijećnika u Općinskom vijeću.

Na kraju građani su i sami mogli osjetiti nerad tadašnje vlasti u općini Gradačac po ovom pitanju, budući da na česmama nisu imali vode. Za četiri godine svoga mandata, SDA nije poduzela niti jedan ozbiljan korak na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac, tako da najveći dio stanovništva s ovog područja uopće nema vode.

S druge strane, nesavjesnim upravljanjem izvorištem, nečinjenjem ništa po pitanju sanacije sekundarne mreže kako bi se smanjili enormni gubici vode i protuzakonitim pripajanjem velikih potrošača na potisne cjevovode direktno sa izvorišta, potrošači gradskog područja dovedeni su u situaciju da su bili izloženi redukcijama pri čemu više zone grada danima nisu imale vodu. Dodamo li ovome podatak da stanovništvo, koje se snabdijeva sa izvorišta u Mionici takođe trpi zbog rigoroznih redukcija, a da ni po ovome pitanju nisu predložene nikakve konkretne mjere, može se konstatirati da po pitanju vodosnabdijevanja kao i mnogim drugima SDA nije učinila apsolutno ništa.

I umjesto da, čelni ljudi SDA Gradačac, po ovom pitanju u Općinskom vijeću, ili putem svojih predstavnika na višim nivoima vlasti preduzmu konkretne radnje i predlože načine rješavanja ovih problema, opredjeljuju se za jeftino politikanstvo, dodvoravanje glasačima i prosipanje političke demagogije.

SDP Gradačac podsjeća građane da je općinski načelnik Edis Dervišagić podržan od strane većine u Općinskom vijeću koju čine SDP, NSR za boljitak, SEP i četiri nezavisna vijećnika osigurao sredstva od oko 9 miliona EURA za realizaciju ovih projekata. Navedena sredstva od kojih 4 miliona EURA jesu kreditna pod vrlo povoljnim uslovima ( kamatna stopa 1% ), 2 miliona EURA preuzima Tuzlanski kanton a 3 milona EURA su grant ( bespovratna ) sredstva omogućiće da se:
- rekonstruiše gradska sekundarna mreža, izmijene azbest-cementne cijevi i smanje gubici,
- proširi gradska i prigradska kanalizaciona mreža,
- rekonstruiše i dogradi postrojenje otpadnih voda i
- izgradi nova vodovodna mreža za 15-ak naselja u južnom dijelu općine
( cca15 000 stanovnika).

Garancije za povlačenje sredstava već su dale vlade TK, Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH a naredne sedmice će o ovome da odlučuje i Skupština TK. Nažalost jedan od uvjeta EBRD-a za dodjelu sredstava bilo je i usklađivanje cijena po njihovom predloženom modelu po kome je došlo do poskupljenja vode za 0,10 KM/m3 te otpadne vode za 0,40 KM/m3. Općinski načelnik sa svojim saradnicima održao je niz javnih skupova na ovu temu po mjesnim zajednicama, centralni javni skup u Gradačcu, učestvovao u javnim emisijama a o ovome su u nekoliko navrata raspravljali i vijećnici Općinskog vijeća. Ponuđeni model je jedino realno rješenje navedenih problema i ukoliko SDA ili bilo koja druga politička opcija ima bolji prijedlog SDP će ga sa zadovoljstvom prihvatiti.

Isto tako, nastojeći riješiti višegodišnji problem redukcija vode u naseljenom mjestu Mionica, a koji je uzrokovan isključivo zbog postojanja dva operatera koji djeluju na tom području, općinski načelnik je ponudio Sporazum koji se bazira na:
-formiranju zajedničke firme za sve mjesne zajednice sa tog područja,
- ravnopravnom zastupljenošću predstavnika svih mjesnih zajednica kako u organima tako i u zaposlnicima nove firme,
-proglašenjem izvorišta, bazena javnim dobrima i dodjelom istih novoj firmi koju bi formirale mjesne zajednice koje se trenutno snabdijevaju sa izvorišta „Vrelo“.

Napominjemo da bi proglašenjem javnih dobara bio riješen višegodišnji sudski spor oko vlasništva nad ovim izvorištem a istovremeno bi bilo onemogućeno prometovanje ili njihova eventualna prodaja.

I u ovom slučaju se SDA, umjesto da ponudi neko bolje rješenje bavi politikanstvom, zanemarujući činjenicu da zbog ovog problema više od hiljadu domaćinstava mjesecima trpi redukcije vode.

SDP će nastaviti sa kapitalnim projektima a građane molimo da ne nasijedaju na političku demagogiju. Pozivamo SDA da bude konstruktivna opozicija i ponudi bilo kakvo novo rješenje problema vodosnabdijevanja područja općine Gradačac. Trenutnim djelovanjem, SDA direktno ugrožava budućnost mnogih generacija i razvoj privrede naše općine a stanje vodosnabdijevanja ostavlja da ovisi i kišnim padavinama.

Informativna služba OO SDP BiH Gradačac

NAKON SAOPĆENJA PREDLAŽEMO GRAĐANIMA DA POGLEDAJU VIDEO U KOJEM SE VIDI KOLIKO SU AZBESTNE CIJEVI GRADSKOG VODOVODA KANCEROGENE