A+ R A-

Saopćenje za javnost, 3.2.2015. godine

Povodom učestalih napada na opštinskog načelnika, SDP Gradačca i naše partnere u Opštinskom vijeću sa ciljem da se „pričom“ o poskupljenju vode „razbije i zaustavi“ projekat stoljeća, koji rješava   problem vodosnadbijevanja naše opštine  i  problem otpadnih voda u gradu...
 
Socijaldemokratska partija BiH Gradačac  obavještava javnost da  Projekt vodosnadbijevanja grada i južnog dijela opštine, rješavanje problema „prečistača“ otpadnih voda i rekonstrukcija kanalizacione mreže u pojedinim dijelovima grada  iznosi cca 9 miliona eura.
 
Finansiranje je obezbijeđeno na način da nam je EBRD odobrio kredit od 6 miliona eura, SIDA 2 miliona eura granta i 1 milion eura granta od Češke razvojne agencije. Kredit prema EBRD-u vraća JKP „Komunalac“ Gradačac i opština u iznosu od 4 miliona eura dok 2 miliona vraća Tuzlanski kanton ostalih 3 miliona eura su grant sredstva koja se ne vraćaju.
 
Bitno je naglasiti da su ovo izusetno povoljna kreditna sredstva uz 1% kamate plus šestomjesečni euribor, tri godine grejs period i 15 godina otplate.
 
Iz svega navedenog proizilazi da će rješavanje ovog problema koji već godinama „pritišće“ sve nas, našu opštinu koštati svega 4 miliona od ukupnih 9 miliona eura koje ćemo dobiti.
 
Međutim, ključni i za nas najteži uslov  EBRD-a je da ovaj projekat mora biti finansijski samoodrziv, što podrazumijeva poskupljenje pitke vode­­­­­­­­ i otpadne vode u ukupnom iznosu od 0,59 KM/m3 sa PDV-om.
 
Bez ovog uslova je nemoguce sklopiti konačan ugovor s EBRD-om ali je na opštinskom vijeću i opštinskom načelniku da u što skorije vrijeme iznađu „finansijksi mehanizam“ koji će smanjiti udar na budžete naših građana.
 
Mi u SDP-u smo mišljenaja da su opštinska administracija na čelu s načelnikom Edisom Dervišagićem  i menadžment „Komunalca“ odradili do sada dobar posao, zato im dajemo punu podršku da istraju u rješavanju ovog problema koji je od krucijalne važnosti za sve nas.
Gospodu iz SDA pozivamo da se aktivno uključe u rješavanje navedenog problema koji je naš zajednički a ne da se bavi „jeftinim“ politikanstvom, jer da su njihovi istaknuti kadrovi malo više rješavali probleme građana umjesto što su se bogatili na račun istih, ovaj problem bi već odavno bio van dnevnog reda.
 
Info služba OO SDP BiH Gradačac

NAKON SAOPĆENJA PREDLAŽEMO GRAĐANIMA DA POGLEDAJU VIDEO NA KOJEM SE JASNO VIDI KOLIKO JE AZBEST KANCEROGEN A GRADSKI VODOVOD JE UPRAVO IZGRAĐEN OD AZBESTNIH CIJEVI. NAVEDENIM PROJEKTOM RIJEŠILI BISMO SE OVOG KANCEROGENA.