A+ R A-

Saopćenje zajavnost, 10.2.2015.


Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Gradačac pozdravlja ponovljenu javnu raspravu na temu vodosnabdijevanja naše općine kao i zaključke donesene na istoj.

Koristimo priliku da se zahvalimo svim gradanima koji su uzeli aktivno učešće na javnoj raspravi i predložili konstruktivne prijedloge za rješavanje ovog zajedničkog problema.

Najveće zamjerke i kritike građana upućene su na povećanje cijene vode i otpadne vode, problem zajedničkih brojila potrošnje u stambenim zgradama, tako da se nije u mogućnosti utvrditi stvarna potrošnja u domaćinstvu.

U toku javne rasprave načelnik Edis Dervišagić sa pomoćnicima je upoznao prisutne sa uslovima kreditiranja kod EBRD-a.

Bitno je naglasiti da su ovo izuzetno povoljna kreditna sredstva uz 1% kamate, plus šestomjesečni
Eribor, tri godine grejs perioda i 15 godina otplate. Iz svega navedenog proizilazi da će rješavanje ovog problema koji nas tišti godinama veći dio naše općine koštati  4 miliona eura od ukupno 9 miliona eura koji će biti investirani na području Gradačca. Tako da pored 4 miliona eura koje vraćamo dobijamo i 5 miliona eura koja ne vraćamo.

Ključni i najteži zahtjev EBRD-a je bio da ovaj projekat mora biti finacijski samoodrživ što podrazumijeva poskupljenje pitke i otpadne vode za oko 0,59 km/m3 sa PDV .

Na kraju javne rasprave i pored različitih mišljenja i diskusija, data je podrška ovom projektu uz zaključke da se iznađe model subvencioniranja socijalnih kategorija iz budžeta općine kako bi se ublažile posljedice poskupljnja vode za najugroženije kategorijei hitno riješi problem zajedničkih brojila u stambenim zgradama po modelu (jedan stan jedno brojilo).

Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Gradačac koristi priliku da jos jednom iskaže podršku ovom projektu te poziva općinskog načelnika, općinsko vijeće i operatera da se u što kraćem vremenskom periodu pristupi realizaciji  donešenih zaključaka i da se učini sve što je u njihovoj moći kako ovaj projekat od krucijalne važnosti za sve građane Gradačca nebi došao u pitanje.

Info služba OO SDP BiH Gradačac